Attentioner

Ergoterapi

Çocuklarda Ergoterapi

Herkesin yapacak bir işi veya uğraşı vardır. Bir çocuğun uğraşları büyümek, öğrenmek, okula gitmek, okul ödevi yapmak ve oyun oynamaktır. Ergoterapi, anlamlı ve amaçlı aktivitelerle motor becerileri, görsel ve akustik işlemleme becerilerini, öğrenme becerilerini, sosyal-oyun becerilerini destekler. Eş zamanlı olarak; hareket-güç ve denge gelişimi, fiziksel ve nöral gelişim ve duyusal gelişim süreçlerinin bütüncül bir bakış açısıyla beklenen düzeye erişmesi gerçekleşir.

Duyusal Sistemler Temelli Bütüncül Dikkat ve Konsantrasyon

Duyu bütünleme bir çocuğun çeşitli duyu organları aracılığıyla çevre hakkında bilgi edindiği bir süreçtir. Duyu bütünleme terapisi (SIT), dikkat süresi ve seçici duyusal algı, el-göz koordinasyonu,  ve beden imajı farkındalığını geliştirmeyi pekiştiren farklı aktiviteler içermektedir. Duyusal bütünleştirme eğitimi, zenginleştirilmiş bir çevresel uyaran sağlayarak duyusal alınımın kolaylaştırılmasını içerir, böylece eksik duyusal uyaranı telafi eder.

duyusal sistemler



Bu duyu sistemleri, kaslardan ve eklemlerden gelen propriyoseptif duyu, vestibüler-işitsel sistemden gelen denge ve işitme duyusu, gözlerden gelen görsel uyaranlar, cilt ve vücut farkındalığından gelen dokunsal duyusal uyaranları içerir.


Çocukların dikkat süresi ve hareketi birbirine bağlıdır. Büyüyen çocuklarda dikkat süresi, çocukların çevreyi anlamalarına ve çevreyle etkileşime girmelerine yardımcı olur. Duyu bütünleme;  öğrenme ve duyusal sistemlerde işlevsel entegrasyon sürecini oluşturur ve dikkat süresini uzatır.

Duyu bütünleme eğitiminin (SIT), beyin gelişiminde ve motor becerilerde dikkati arttıran etkin bir etkisinin olduğu bilinmektedir (Fisher et al. 1991).